Klimatyzacja - w domu i w biurze

rdzo gorące, a wiele osób źle znosi ciągłe poddawanie kontaktowi z wysokimi temperaturami. Wobec tego montowanie domowej klimatyzacji stało się niemal standardem w nowoczesnym budownictwie. Jednak trzeba pamiętać o tym, że koszty

Klimatyzacja - w domu i w biurze naprawa klimatyzacji Warszawa

Koszty związane z użytkowaniem domowej klimatyzacji

Trzeba przyznać, że posiadanie domowej klimatyzacji jest bardzo ważne. Dzieje się tak dlatego, że obecnie lata bywają bardzo gorące, a wiele osób źle znosi ciągłe poddawanie kontaktowi z wysokimi temperaturami. Wobec tego montowanie domowej klimatyzacji stało się niemal standardem w nowoczesnym budownictwie. Jednak trzeba pamiętać o tym, że koszty związane z użytkowaniem domowej klimatyzacji mogą być bardzo różne. Aby móc je obniżyć należy po prostu montować w domu naprawdę nowoczesną i sprawnie działającą klimatyzację. Jest to bardzo ważne, ponieważ dzięki temu będzie można swobodnie korzystać z klimatyzacji, której zalety są niewątpliwe.


Wikingowie pod koniec zimy zakopywali (na

Najwcześniej poznanymi substancjami chłodniczymi były lód i śnieg. Już pięć tysięcy lat temu stosowano je w Chinach do chłodzenia napojów. Również Chińczycy przywozili z gór bloki lodu, które przechowywali aż do lata. Wikingowie pod koniec zimy zakopywali (na terenie domostw) żywność razem z lodem, natomiast Rzymianie transportowali z gór śnieg, który umieszczali w izolowanych słomą dołach tworząc w ten sposób prymitywne lodówki. Metoda ta była stosowana jeszcze w XVIII wieku w Anglii. W Egipcie oraz Indiach używano porowatych glinianych naczyń, w których efekt chłodzenia uzyskiwano dzięki odparowaniu części zawartości. Ten efekt wykorzystywali również Persowie, którzy zwiększali intensywność parowania przez nadmuch powietrza. Zimna woda płynęła w kanałach pod podłogą chłodząc wnętrze pałacu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo


Chłodnictwo ? dział techniki zajmujący się

Chłodnictwo ? dział techniki zajmujący się odprowadzaniem ciepła ze środowiska chłodzonego w celu uzyskania i utrzymania temperatur niższych od temperatury otoczenia. Ma największe zastosowanie w utrwalaniu żywności.

Odkrycie mikroorganizmów (pleśni, bakterii), a następnie wpływu temperatury na prędkość ich namnażania spowodowało wzrost zainteresowania chłodzeniem, jako sposobem konserwowania żywności. Jednak technika chłodnicza zaczęła rozwijać się gwałtownie dopiero w XIX wieku w trakcie rewolucji przemysłowej. Obecnie efekt chłodzenia uzyskujemy dzięki specjalnie budowanym urządzeniom chłodniczym.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo