Kosmetyki z krajów orientu. Jakie warto kupić?

ie z chwilą opublikowania pracy Fraenkla (1959), który stwierdził, że metabolity wtórne decydują o żywieniowych zachowaniach owadówpotrzebny przypis. Spostrzeżenie zapoczątkowało intensywny rozwój badań w dziedzinie ekologii, doty

Kosmetyki z krajów orientu. Jakie warto kupić?

Cytat z Wikipedii, hasło: Olejki

Do połowy XX wieku olejki były uważane przez botaników za produkt odpadowy przemiany materii, niemający wpływu na rozwój roślin. Sytuacja uległa zmianie z chwilą opublikowania pracy Fraenkla (1959), który stwierdził, że metabolity wtórne decydują o żywieniowych zachowaniach owadówpotrzebny przypis. Spostrzeżenie zapoczątkowało intensywny rozwój badań w dziedzinie ekologii, dotyczących koewolucji biochemicznej zwierząt i roślin oraz roli substancji semiochemicznych w kształtowaniu struktury współczesnych ekosystemów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Olejki


Olejki lub całe rośliny olejkodajne są

Olejki lotne pozyskuje się na skalę przemysłową ze świeżych bądź suszonych roślin. Są wyodrębniane z odpowiedniego surowca roślinnego najczęściej przez destylację z parą wodną lub ekstrakcję. Są stosowane, wraz z innymi substancjami zapachowymi, w perfumiarstwie (perfumy, woda kolońska). Olejki lub całe rośliny olejkodajne są też wykorzystywane jako przyprawy, środki terapeutyczne (ziołolecznictwo) oraz w aromaterapii.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Olejki


oleum aetherium oleum aethereum) ? ciekła

Olejek eteryczny (łac. oleum aetherium, oleum aethereum) ? ciekła, lotna substancja zapachowa, znajdująca się najczęściej w specjalnych komórkach tkanki wydzielniczej roślin. Takie komórki są charakterystyczne dla roślin olejkodajnych, na przykład gatunków z rodziny sosnowatych, jasnotowatych, mirtowatych, rutowatych i baldaszkowatych. Pod względem składu olejek jest mieszaniną rozmaitych związków chemicznych, jak ketony, aldehydy, alkohole, estry, laktony, terpeny, oraz innych związków organicznych, w tym zawierających azot i siarkę związków o nieprzyjemnym zapachu (aminy, tiole).
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Olejki