Zdrowe jedzenie
Kwestie zdrowego odżywiania bezsprzecznie są istotne. Jednak co zrobić jeżeli mamy jakąś alergie żywieniową, nietolerancje na gluten czy laktozę? Ciężko takim osobom wyjść na miasto coś zjeść, ponieważ większość restauracji nie przejmuje się nawet weganami i nie mają w swojej ofercie nic, co takie osoby mogłyby zjeść.
Jest to przysłowiowy strzał w kolano dla dobrze rozwiniętych restauracji, które mimo wszystko powinny mieć na uwadze specyficzne wymagania gości. W każdej knajpie powinno być chociaż jedno danie, które może zjeść wegan, czy osoba nie tolerująca glutenu. Niestety myślę, że w Polsce przyjdzie nam jeszcze poczekać, aż takie menu będzie standardem.
Kuchnia grecka- tradycja i historia
Kuchnia grecka ma bardzo długą tradycję. Historycznie kuchnia grecka była prekursorem kuchni zachodniej i wywarła kulinarny wpływ, poprzez starożytny Rzym, na Europę, a później Nowy Świat. Pierwszą w historii książkę kucharską napisał w 330 roku p.n.e. Archestratos, a tradycja kulinarna Grecji liczy sobie koło 4000 lat. Kuchnia starożytnej Grecji charakteryzowała się niewielką ilością surowców i opierała się głównie na pszenicy, oliwie i winie, mięso jadano rzadko, nieco częściej ryby. Taki trend w greckiej trwał przez czasy rzymskie i osmańskie i dopiero dość niedawno popularniejsze stało się mięso. Kuchnia bizantyjska była bardzo podobna do tej klasycznej, ale zawierała już nowe składniki, wcześniej niedostępne, takie jak: kawior, gałka muszkatołowa.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_grecka
Różnorodność
Różnorodność kulinarna w Polsce jest coraz bardziej widoczna. Pojawia się wiele restauracji z kuchnią z różnych stron świata. Każdy przeciętny Polak może spróbować kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej (nie, nie kebaby) czy greckiej. Poszerzanie własnych horyzontów kulinarnych może przynieść tylko i wyłącznie pozytywny wpływ na nasze smaki.
Nie zapominajmy jednak o tradycji i kulturze, dlatego warto też poznawać dalej nasza, Polską kuchnie z każdej strony. Przecież we własnym kraju mamy kilka różnorodnych kulinarnie regionów, gdzie można skosztować unikalnych na światową skalę przysmaków.
Co to jest catering?
Catering, katering1 ? obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Albo codzienne zapewnianie posiłków w szkołach, miejscach pracy etc. przygotowywanych poza obiektem klienta. Także do prywatnych mieszkań. Wchodzi w skład usług oferowanych przez firmy cateringowe oraz restauracje, które wykonują we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) zamówione potrawy, serwowane później w lokalu klienta.
Pierwotnie termin związany z naziemną obsługą lotnisk, kiedy szykowano posiłki dla pasażerów na czas lotu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Catering
Polskie steki
Steki bardzo popularne w Stanach, a w Polsce nie koniecznie, jednak coraz szerzej doceniane przez naszych rodaków. Cała problem ze stekami u nas tkwi w cenie mięsa wołowego- gdzie dużo tańsza i łatwiejsza w przygotowaniu wieprzowina jest popularniejsza- oraz w często złym sposobie jego przyrządzania.
Steki to jednak wdzięczny i klasyczny sposób przygotowania i podawania mięsa. Największym problemem wydają się być stopnie wysmażenia, co stwarza wiele problemów początkującym kucharzom. Metod na sprawdzenie stopnia wysmażenia jest dużo i jedną z nich jest termometr do mięsa- zawsze skuteczny.
Jak podawać stek? Najlepiej z jakąś sałatką i talarkami, albo domowymi frytkami, a sam stek przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Prosty i pyszny zestaw, który moim zdaniem powinien znaleźć się w każdej restauracji.